Chist ovarian – cauze, tratament si complicatiile

Chisturi ovariene sunt formatiuni benigne care se dezvolta in ovare, care arata ca saci rotunde de diferite dimensiuni, de cel putin trei centimetri, cu pereti subtiri, umplute cu lichid limpede. Aceste chisturi sunt observate pe suprafata de ovar ca mici umflaturi. In cele mai multe cazuri, chisturi ovariene sunt de obicei asimptomatice, fiind descoperite in timpul controalelor de rutina ginecologice sau a unui examen dupa o ecografie pelvina. Chisturi ovariene apar cel mai frecvent la femeile de varsta fertila.

Cauze cancer ovarian

In mod normal, in fiecare luna, folicul ovarian este format. Folicul ovarian contine in interiorul celulei de sex feminin, numit ovocitului. Ovulul este eliberat in trompa uterina si apoi folicul gol devine caduca. In cazuri patologice, se intampla ca foliculul nu se elibereaza ovocitului, continua sa creasca si umplerea cu lichid – se transforma intr-un chist ovarian.
Un alt caz care poate duce la aparitia de chist ovarian este atunci cand resturile foliculului nu se dizolva, ci va continua sa se umple cu lichid. Acest formular se numeste un chist luteal si este cel mai frecvent tip de chist ovarian diagnosticat in practica.

Exista doua tipuri de chisturi ovariene:

Functionala – la 90% din tumorile ovariene. Stand de originea lor, stimularea ovariana aspectul excesiva in timpul ciclului menstrual, face un folicul sau corpului galben sa se transforme in chisturi. Pot aparea pe tot parcursul vietii, cu o prevalenta ridicata intre pubertate si menopauza. Acest tip de chisturi sunt benigne, o legatura intre prezenta lor si de dezvoltarea de cancer ovarian, nu a fost dovedit. In general, aceste tipuri de chisturi ovariene regresa spontan sau sub tratament de droguri. In cazul in care chist ovarian este prezent la debutul sarcinii, nu este recomandat sa interfereze cu ei pana dupa primul trimestru.
Organic – Caracterizat prin prezenta a vegetatiei si diametrul interior mai mare de sase milimetri, care prezinta o parte solida (cum ar fi tesutul pielii), cauzata de proliferarea mucoasei uterine. Aceste tipuri de chisturi ovariene nu se rezolva spontan, si necesita tratament. Aceste criterii de evaluare a permite evolutia buna (benigne sau maligne).Depistarea precoce este foarte important ca un diagnostic corect si precoce creste sansele de fo o vindecare completa. Pentru a determina natura corecta a acestor chisturi este adesea necesar ca, pe langa examenul pelvin ecografie abdominala sau endovaginal, un studiu Doppler a fluxului de sange tumorii este recomandata.

Tratament Chist ovarian

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, asimptomatice si se rezolva fara tratament. Cu toate acestea, exista situatii cand se afla la originea a diverse simptome, cum ar fi perioadele de neregulate, dureri pelviene, senzatie de presiune in intestinul mic, dificultate la urinare, dureri in timpul actului sexual, sensibilitate de san a crescut similara cu cea din timpul sarcinii. In astfel de cazuri medicamente simptom ar trebui sa fie luate in caz de durere intene si contraceptive pentru a preveni alte chisturi (ca urmare a incetarii de ovulatie).
Indepartarea chirurgicala a chistului ovarian, printr-o incizie mica (laparoscopie) se recomanda in cazul in care un chist ovarian functional dureros nu dispare dupa tratament medical. In cazul in care chist ovarian pare anormal la ecografie sau daca exista si alti factori de risc pentru cancerul ovarian, se recomanda interventia chirurgicala printr-o incizie mai mare (laparotomie) in loc de laparoscopie.

Complicatiile Chist ovarian

Complicatiile pot fi severe. Cea mai frecventa complicatie si cel mai periculos este de torsiune (rasucire) de chist ovarian, care, in cazul in care este o urgenta medicala, deoarece aceasta poate duce, de asemenea, la trompe uterine rotative, situatie care poate duce la necroza. Chist ovarian torision se manifesta prin dureri de stomac atroce, unilateral, ca de obicei, radiaza in jos pe jos. In aceste conditii, pacientul trebuie sa fie dus de urgenta la un spital. Daca tratamentul chirurgical se face in primele 6 ore de la debutul crizei de interventie a detorsiunii a chistului. Daca torsiune a depasit 6 ore, si trompa uterina este necrozanta, din pacate, pacientul isi pierde tubul ei uterina.
O alta complicatie este sangerarea sau ruptura a unui chist, cu semne de ascita, care pot fi confundate cu usurinta cu o sarcina extrauterina. Aceasta situatie necesita, de asemenea, interventii chirurgicale de urgenta. Simptom dominant al acestei complicatii este durerea puternica situata pe o parte a abdomenului (in ovar, care are chist). Un alt rezultat neplacut dupa ruptura a unui chist ovarian este anemia.

Chist ovarian rupt este greu sa recunoastem, pentru ca, in multe cazuri nu are simptome. Primul semn care poate aparea este durerea resimtita in partea inferioara a abdomenului, greata, varsaturi si febra.

Infectia se poate urmari orice complicatii de chist ovarian. Nedetectate sau prost diagnosticat, poate duce la deces din cauza septicemie. Primele simptome infectie, de obicei sunt febra, stare generala de rau, frisoane, dureri pelviene.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply