Sinuzita – Cauze si simptome

Sinuzita este o boala inflamatorie care apare in mucoasa sinusurilor craniene. Sinusurile sunt cavitati din grosimea maxilarului, oasele frontale, etmoid sau sfenoid, captusite cu o membrana mucoasa cum ar fi cavitatea nazala. Ei comunica cu nasul prin canale mici, numele a sinusurilor corespunde la locatia osos: sinusul maxilar, frontal sinusurilor, etmoid sinusurilor si sfenoidal sinusurilor.Rolul sinusurilor este de a incalzi, umezi si filtra aerul inspirat, si de a actiona ca o cutie de rezonanta pentru sunete, care sunt produse de corzile vocale. Sinuzita este o inflamatie a mucoasei sinusurilor.

 

Infectii bacteriene sau virale ale mucoasei nazale poate bloca deschiderile sinusurilor, prin urmare, a sinusurilor nu se poate scurge in mod corespunzator. Secretiile se acumuleaza in sinusuri si creeaza conditii favorabile pentru dezvoltarea de micro-organisme precum bacterii sau ciuperci, cu aparitia de infectie si puroi. Punct de vedere clinic, pacientul se simte colectii purulente la nivelul sinusurilor ca o senzatie de presiune in fata.

Sinuzita poate fi acuta sau cronica. Pe langa aceasta clasificare, de asemenea, ele sunt numite dupa osului afectat: sinuzita frontala, maxilar, sfenoid si etmoid.

Cauzele de sinuzita

Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei sunt infectii ale cailor respiratorii superioare (in special raceala), de extindere adenoid, alergii, deviatie de sept, abcesses dentare. Infectii recurente ale mucoasei nazale si alergii nazale poate fi, de asemenea, cauza a sinuzitei. In boli alergice, inflamarea repetata a sinusurilor si a mucoasei nazale poate duce la sinuzite cronice, astfel incat expunerea la fumatul frig, activ sau pasiv si inhalarea de substante iritante pentru o lunga perioada de timp. Modificari anatomice care duc la ingustarea cavitatii nazale, prevenind, prin urmare, un drenaj bun de secretii de mucus (deviere a septului, trauma care duce la schimbari in anatomie a cavitatilor nazale normale) poate duce la sinuzita
O alta cauza comuna este inhalarea de cocaina, care provoaca necroza (moartea celulelor), cu pierderi de functii sensitory nazale (pierderea mirosului). Alte cauze pot fi reprezentate de diverse boli, care duce la o scadere, in functie de sistemul imunitar, cum ar fi infectii cronice (hepatita cronica, HIV), sau de cancer.

Simptome sinuzita si semne

Pacientul are o senzatie de durere sau presiune la nivelul sinusurilor, pe care le descrie ca fiind in jurul valorii de ochii lui, in spatele sau deasupra sprancenelor sau la partea de sus a dintilor. Secretii abundente, purulente, galben sau verde, poate fi, de asemenea, prezenti.Pacientul prezinta o stare generala de rau, poate prezenta, de asemenea, febra usoara. Cele pacient se plange de reducere a mirosului sau, in unele cazuri, simte mirosurile neplacute care nu sunt percepute de catre alte persoane (mirosul provine de la sinusuri propriile sale).

Alte simptome ale sinuzitei

  • Tusea in timpul zilei (tusea este mai rau pe timp de noapte), ca urmare a secretiei de drenaj din sinusuri
  • Ochii umflati, mai ales in dimineata
  • Bad respiratie
  • Sentiment redus de gust si miros
  • dureri de dinti
  • Stare permanenta de oboseala

Advertisement

No comments.

Leave a Reply